NCC lägger ner husfabriken i Hallstahammar

2007-11-22 09:03  
Husfabriken i Hallstahammar

NCC lägger husfabriken i Hallstahammar och 200 anställda får gå eller börja jobba med andra uppgifter.

Byggföretagets VD Olle Ehrlén erkänner misslyckandet:

– Satsningen på industriellt byggande i fabrik var viktig för NCC och hela byggbranschen. Syftet var att sänka byggkostnaderna för flerbostadshus radikalt. Det bedömer vi idag inte vara möjligt, säger han i ett pressmeddelande.

Projektet, som pågått i fem år och kostat en miljard kronor, har varit svårare, tagit längre tid, och kostat mer än förväntat.

– Det positiva är att projektet gett oss viktig kunskap och framtida konkurrensfördelar, anser Olle Ehrlén.

Fabriken i Hallstahammar, där man utvecklat en del nya och patenterade byggmetoder, kommer nu successivt att avvecklas och fram till maj nästa år, då de sista byggmodulerna lämnar fabriken.

De 200 anställda varslas om uppsägning. Ungefär häften kommer att erbjudas andra jobb på NCC.

För tre veckor sedan stod det klart att NCCs industriella byggmetoder inte klarade mötet med effektivitetskraven och den hårda verkligheten ute på byggarbetsplatserna.

NCC hade byggt upp fabriken och produktionslinorna med poduktio0nsexperet från tekniska högskolor och experter från olika industribranscher, framförallt verkstadsindustrin. Husen skulle byggas som moduler, lev4ereras som platta paket och monteras av operatörer istället för traditionella byggarbetare. Målet var att bygga dubbelt så snabbt till halva kostnaderna.

– Vi har haft problem med både underleverantörer och våra egna processer. Vi tvingas nu göra en ”omstart”, sänka tempot, backa några steg och åtgärda bristerna i systemet sa, Hallstahammarsfabrikens VD Fredrik Anhem i ny teknik för mindre än tre veckor sedan.

Den ”omstarten” blir nu inte av.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer