Nanofärg håller smutsen borta

2009-05-18 08:29  

Putsade fasader kan slippa smuts, alger och mögel med en ny typ av färg. Hemligheten ligger i nanometerstora kvartspartiklar som bildar ett gitter.

Det tyska färgföretaget Caparol tar nya grepp för att hålla putsade fasader rena. Företaget har utvecklat en färg med nanometerstora partiklar av kvarts som bildar gitter. På så vis skapas en hård och klibbfri yta där smuts och sporer har svårt att få fäste. Och sådant som ändå fastnar blåser eller regnar i bästa fall bort enligt företaget.

– När det regnar bildas en tunn vattenhinna över hela fasaden som genast rinner av. Sedan torkar den snabbt upp igen, säger Per Törnqvist på Caparols kontor i Göteborg.

Färgen innehåller dessutom titandioxid som bryter ner smuts och föroreningar som trots allt dröjer sig kvar. Det rör sig om en fotokatalytisk effekt som startar när titandioxiden reagerar med solens uv-strålar.

Regnvattnet tränger inte in genom färgskikten, medan vattenånga innefrån kan ta sig ut. Den nya färgen, som heter Amphisilan NQG, är cirka 10 procent dyrare än företagets standardfärg.

Caparol är inte det enda färgföretaget som satsar på självrenande färg. Ett annat exempel är Sto med färgen Lotusan som härmar lotusblommans förmåga att förbli torr och ren. Ytan har en mikrostruktur som gör att vattendroppar snabbt rinner av och drar med sig lösa smutspartiklar.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer