MSB: Svenska ingenjörer ska undersöka skalvdrabbade dammar

2017-11-13 16:19  
På måndagseftermiddagen hade 407 människor bekräftats döda och över 4 000 skadats under jordbävningen i Iran och Irak, enligt myndighetsuppgifter och medier. Nu ska svenska ingenjörer skickas till jordbävningsdrabbade områden för att undersöka om dammar tagit skada. Foto: TT / AP Photo / Felipe Dana

MSB i Sverige ser över möjligheterna att skicka expertis till skalvdrabbade Iran och Irak – i dagsläget gäller det civilingenjörsexpertis som kan undersöka om vattendammar kan ha tagit skada.

Iran och Irak har bedömt att det med omfördelningar av ländernas nationella resurser och stöd från kringliggande länder ännu inte finns något behov av internationellt stöd.

Men viss begränsad internationell hjälp är redan under mobilisering, bland annat från Sverige, om ytterligare förfrågningar från de drabbade länderna skulle inkomma till MSB.

– Det kommer att skickas ett snabbinsatsteam från FN till Irak, och det är frågan om teknisk expertis – ett litet team på fyra personer, säger Kajsa Nordmark, verksamhetsansvarig för humanitära insatser vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), till TT.

– Det man ofta behöver stöd med inledningsvis i ett sådant här läge är koordinering, samordning och behovsbedömningar.

Det är många aktörer som arbetar i den drabbade regionen, bland andra Röda halvmånen, FN, frivilligorganisationer, räddningstjänster och olika myndigheter.

– Kopplat till uppdraget har vi fått en förfrågan om civilingenjörer. För det finns stora dammar och vattenverksstationer, och man är rädd att de kan ha blivit påverkade på något sätt som skulle kunna orsaka översvämningar, säger Nordmark.

 

Mer om: Jordskalv

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer