Morgondagens material är här

2010-04-22 09:19  
Maria Strömme

Användningen av nanomaterial i byggbranschen kommer att öka i framtiden. Det tror Sveriges mäktigaste inköpare, enligt en ny undersökning. Samtidigt är kunskapen om den nya tekniken bristfällig.

Det är Svensk Byggtjänst, som tillsammans med Industrifakta gör undersökningar bland de 100 personer inom byggbranschen som står för störst summor vad gäller föreskrivning och inköp av byggvaror. Personerna har den här gången fått svara på frågor om nanomaterial.

En majoritet av de tillfrågade tror att användningen av nanobaserade material inom byggbranschen kommer att öka. Ungefär hälften av de tillfrågade tror att upp till 20 procent av allt byggmaterial kommer att vara nanobaserat inom tio år.

- Det är främst inom fasad och takytor som de tillfrågade förväntar sig en stark ökning av nanomaterial. Det område där förväntningarna är näst högst är fönster, förklarar Jonas Berg, produktchef för Byggkatalogen på Svensk Byggtjänst.

Men nanoteknik kan få en större inverkan än så, anser Maria Strömme, professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet.

- Eftersom tekniken handlar om att ge material andra funktioner än vad de har i dag så är nanotekniken högaktuell för byggbranschen. Det finns nog inget område som inte kommer att påverkas. Med tekniken kan vi till exempel ändra ett materials värmeledningsförmåga, hållbarhet, hårdhet, isoleringsförmåga och motståndskraft mot olika faktorer i omgivningen, säger hon.

Läs resten av artiklen på tidningen Byggvärldens nätupplaga

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer