Den grundläggande orsaken till att minst åtta skolor och förskolor drabbats av fukt- och mögelskador är byggmetoderna.
- Det är följden av miljonprogrammets billiga huskonstruktioner som byggs för att bara hålla i 25-30 år, säger Lunds service- och tillförordnande fastighetsdirektör Per-Olof Järvegren till Byggvärlden.
Några av de drabbade skolorna och förskolorna har flyttat in i temporära ersättningslokaler, andra är på väg att göra det, och ett fåtal kan fortsätta verksamheten medan renovering pågår.
I år har det kostat sex miljoner kronor, och nästa år beräknas kommunen få punga ut med 25 miljoner för ersättningslokaler inklusive alla kringkostnader.
Den beräknade renoverings- och nybyggnadskostnaden för de svårast drabbade byggnaderna är 50 miljoner kronor.
Allt som allt uppgår den beräknade totalkostnaden till 81 miljoner kronor. Såvida inte kommunen upptäcker fler mögelskadade byggnader.
- Det är vår mening att upptäcka möglet tidigare. Som en direkt följd av skadorna har vi startat ett program för systematisk miljökontroll i alla byggnader som är äldre än 20 år, säger Per-Olof Järvegren.
Kommunen har kritiserats i bland annat Sydsvenska Dagbladet för att under senare år ha skurit ner på underhållet och startat ett energisparprogram som inneburit att man minimerat ventilation i kommunala byggnader.
Många anser att det bidragit till att fukten och möglet fått fäste.
- Kan vara så. Men det är svårt att säga i vilken utsträckning sämre underhåll och sparsam ventilation bidragit, eller i vilken mån senare års häftiga regnande och omfattande snösmältning påverkat mögeltillväxten, frågar sig Per-Olof Järvegren.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.