Mögelskandal skakar Lund

2011-12-08 10:52  

Lund skakas av byggmögel i skolor och förskolor. De direkta renoveringskostnaderna uppskattas till 50 miljoner kronor - utöver de 25 miljoner man lägger ut på att flytta till temporära lokaler.

Den grundläggande orsaken till att minst åtta skolor och förskolor drabbats av fukt- och mögelskador är byggmetoderna.

-  Det är följden av miljonprogrammets billiga huskonstruktioner som byggs för att bara hålla i 25-30 år, säger Lunds service- och tillförordnande fastighetsdirektör Per-Olof Järvegren till Byggvärlden.

Några av de drabbade skolorna och förskolorna har flyttat in i temporära ersättningslokaler, andra är på väg att göra det, och ett fåtal kan fortsätta verksamheten medan renovering pågår.

I år har det kostat sex miljoner kronor, och nästa år beräknas kommunen få punga ut med 25 miljoner för ersättningslokaler inklusive alla kringkostnader.

Den beräknade renoverings- och nybyggnadskostnaden för de svårast drabbade byggnaderna är 50 miljoner kronor.

Allt som allt uppgår den beräknade totalkostnaden till 81 miljoner kronor. Såvida inte kommunen upptäcker fler mögelskadade byggnader.

-  Det är vår mening att upptäcka möglet tidigare. Som en direkt följd av skadorna har vi startat ett program för systematisk miljökontroll i alla byggnader som är äldre än 20 år, säger Per-Olof Järvegren.

Kommunen har kritiserats i bland annat Sydsvenska Dagbladet för att under senare år ha skurit ner på underhållet och startat ett energisparprogram som inneburit att man minimerat ventilation i kommunala byggnader.

Många anser att det bidragit till att fukten och möglet fått fäste.

- Kan vara så. Men det är svårt att säga i vilken utsträckning sämre underhåll och sparsam ventilation bidragit, eller i vilken mån senare års häftiga regnande och omfattande snösmältning påverkat mögeltillväxten, frågar sig Per-Olof Järvegren.

Hans Dahlquist

Mer om: Byggteknik Fukt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer