Mögelhus farligare än befarat

2007-12-12 09:09  

Inomhusluften i mögelhus innehåller 500 gånger så mycket cancerframkallande mykotoxiner än vad man tidigare trott, visar ny forskning från Lunds universitet.

I forskningsprojektet, som Lundaforskarna gjort tillsammans med två konsultföretaget, har man träffat på olika toxiner i 72 procent av alla undersökta prover som haft synligt mögel.

Bland forskarna har teorierna hittills varit många vad som orsakat de typiska symptomen som astma, allergier, snuva och trötthet i mögelhus. Många har pekat ut vissa ämnen i mögelsvamparnas cellväggar som orsaker till symtomen.

Forskarna i Lund ger nu, med stöd av nya analysmetoder, en annan bild av problemet.

– För det första vet vi att det nästan alltid bildas mykotoxiner vid mögelangrepp, såväl vid osynligt mögel som synliga fläckar. Och vi har kunnat visa att mykotoxiner frisätts till luften från mögelangreppen, säger Lennart Larsson, docent i mikrobiologi i tidningen Sydsvenskan.

Han anser att de nya forskningsrönen är ”alarmerande” men medger att de inte är det slutliga beviset för att mögel och mykotoxiner orsaker sjukdom – till exempel cancer.

Tills vidare måste dock försiktighetsprincipen råda, anser han.

– Det vore oetiskt att utsätta friska människor för de här toxinerna under lång tid. Fuktskador måste tas på största allvar och man ska aldrig tolerera mögellukt och synliga mögelfläckar.

Saneringen av mögelhus måste därför göras betydligt noggrannare än vad som är vanligt idag. Att torka ut det som är mögelskadat räcker inte. Allt angripet virke måste bytas ut, anser han.

Mykotoxiner är samlingsnamnet på flera hundra olika gifter som bildas av skilda mögelsvampar. En del av dem kan i små mängder störa kroppens immunsystem och orsaka allergier. Generellt påverkar de uppbyggnaden av kroppens celler och är både cancerframkallande och inflammatoriska.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer