Modulbyggen ska korta bostadskön för unga

2015-09-04 13:25  

Första spadtaget för 272 lägenheter som byggs med tillfälligt bygglov tas i Västberga i Stockholm nästa vecka. Snabba hus är ett projekt för att minska bostadsbristen för unga.

Flera hundra tusen unga, mellan 20 och 27 år, söker aktivt egen bostad. Organisationen jagvillhabostad.nu verkar för att lösa problemet och började arbeta med konceptet Snabba Hus redan 2009.

I Stockholm inleddes ett samarbete med kommunala bostadsföretaget Svenska Bostäder 2013 för att bygga mobila lägenheter på tomter där man väntar på permanenta bygglov.

I våras fick Svenska Bostäder ett tillfälligt bygglov för 272 lägenheter på en tomt i Västberga i Stockholm. Bygglovet är tidsbegränsat till 15 år.

Den 10 september tas första spadtaget, sedan görs markarbeten i ett halvår innan bostadsmodulerna börjar byggas.

Modulerna har konstruerats av byggentreprenören JR Living. Arkitekten Andreas Martin-Löf har tagit fram de flyttbara bostadsmodulerna och tillsammans med jagvillhabostad.nu anpassat dem efter ungas behov.

Varje modul har ytan 32 kvadratmeter och sätts ihop inomhus, vilket minskar risken för fuktskador och gör produktionen effektivare. Modulerna levereras med färdigbyggda badrum, kök, förvaringsutrymmen och balkong.

Modulerna placeras i en betongstomme som utformats efter tomtens förutsättningar. Lägenheterna uppfyller Boverkets krav för smålägenheter.

När bygglovet löper ut efter 15 år flyttas de mobila bostäderna till en ny tomt. Snabba Husmodulerna ska gå att flytta minst två gånger under sin livstid.

Inflyttning i Västberga blir det hösten 2016 och hyran beräknas kunna ligga på omkring 5000 kronor i månaden.

Svenska Bostäder och organisationen jagvillhabostad.nu siktar på att kunna bygga tusen nya lägenheter för unga vuxna de närmaste åren.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer