Ministern vägrar svara om skadade fasaderna

2012-05-25 07:30  
Stefan Attefall

De enstegstätade putsfasaderna har lett till omfattande fuktproblem. Men regeringen griper inte in. Bostadsminister Stefan Attefall (KD) avvaktar domstolarnas avgöranden.

De enstegstätade fasaderna, som innebär att puts läggs direkt på isolering, har lett till stora fuktproblem och rättsprocesser mellan husköpare och byggbolag. Därför har Villa­ägarnas Riksförbund och Astma- och Allergiförbundet begärt att bostads­minister Stefan Attefall agerar för att ­stärka skyddet för konsumenterna.

De två förbunden vill att regeringen ser till att byggfelsförsäkringen täcker så kallade utvecklingsfel – fel som på grund av det rådande kunskaps­läget inte var möjliga att förutse. De vill även att ett rotavdrag införs på upp till 500 000 kronor för enstegs­tätade hus, och att en byggfelsfond inrättas i samarbete med byggbranschen och försäkringsbranschen.

Ny Teknik har bett Stefan Attefall kommentera förbundens krav, men han har avböjt. I sitt svar till Villa­ägarna och Astma- och Allergiförbundet säger bostadsministern att han avvaktar den juridiska gränsdragningen.

”Det juridiska läget angående ansvarsfrågorna kring enstegstätade fasader är oklart i dag. Det pågår en rad rättstvister, som när de är slutförda, förhoppningsvis kommer att ge vägledning för hur lagstiftningen ska tolkas”, skriver Stefan Attefall.

Till dess förlitar han sig på bygg­bolagens behov av goodwill.

”Uppfattningen om vad som är bra goodwill för företagen bör påverka deras agerande”, skriver han.

Han nämner dock att det kan finnas ett behov av att vässa myndighetsstrukturen så att man tidigare kan larma om konstruktioner framstår som otillräckligt prövade, samt att regeringen håller på att se över hur byggfelsförsäkringen ska utformas. I övrigt svarar han inte på förbundens förslag.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer