Miniradar mot avloppsläckor

2014-08-26 13:37  
Ford Explorer med bromsproblem. Foto: Ford

En miniradar i avloppsrören ska hitta riskerna för brott innan en olycka är framme.

De små videokameror som idag används för att inspektera avloppsledningar har sina begränsningar - de visar sprickor, läckage eller hinder i rören - men inte företeelser som hotar rören innan olyckan har hänt.

Forskare vid Fraunhoferinstitutet för oförstörande provning IZFP har fått 2,5 miljoner kronor för att utveckla ett radarbaserat inspektionssystem som även kan visa tillståndet för själva rörledningen, och faror omkring den.

Det kan handla om underminerade områden i marken eller stenar som rör sig mot ledningen. Radarn ska även visa på vilka ställen rören slits och väggarna tunnas ut.

Målet är att ta fram en liten radar som anpassas för uppgiften samt styrsystem och analysprogram.

I januari 2016 hoppas man ha en inspektionsutrustning framme som klarar inspektioner av enskilda fastigheter.

Christoph Sklarczyk, som är projektledare vid Fraunhoferinstitutet, tänker sig även att systemet kan utvidgas för att kunna användas i större kommunala nät. Detta kräver dock ytterligare utveckling så att tekniken klarar de krav som offentliga avloppsnät ställer.

Håkan Abrahamson

Mer om: Avloppsledning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer