Miljövänlig pvc har tagits fram till OS-bygget

2012-06-13 07:00  

Under OS-bygget har en mer miljövänlig pvc-plast utvecklats som är fri från ftalater. – Vi förde samman några kemiföretag med några tillverkare av pvc och de tog fram den här nya ftalatfria pvc:n. Det är en ny produkt på marknaden, säger Ian Crockford, som har lett bygget av OS-parken.

Den nya pvc:n har använts till höljet runt Olympic Stadium och i taket till de tillfälliga flyglarna på Aquatics Centre.

Världsnaturfonden WWF, som har deltagit i planeringen inför London-OS sedan 2004, är positiv till att en mer miljövänlig pvc togs fram, men vill helst att pvc undviks helt och hållet.

– Vår synpunkt är att ingen pvc alltid är att föredra, säger Simon Lewis på WWF.

Ftalater är en grupp kemiska ämnen som bland annat används som mjukgörare i plast. Vissa ftalater kan skada fortplantningsförmågan. En del ftalater misstänks vara så skadliga att de är förbjudna i leksaker och barnartiklar. WWF har påtalat riskerna med att använda pvc i de tillfälliga OS-arenorna och fick medhåll från den oberoende kommission som Storbritannien har bildat för att granska hur arrangörerna lever upp till hållbarhetsmålen inför OS.

Det är första gången som en sådan kommission bildas i OS-sammanhang och något som WWF tryckte på i ett tidigt skede.

– Att man säger en sak och gör något annat kan inte hända här, säger Simon Lewis.

Kommissionens och miljörörelsens fokus på pvc ledde till att OS-arrangörerna tog fram en policy för användning av pvc i OS-byggnaderna.

– Policyn innebar att pvc skulle undvikas där det var möjligt, säger Simon Lewis.

När det gäller höljet av pvc som ska omge Olympic Stadium är WWF dock tveksam till om policyn följdes helt. WWF lobbade hårt för att höljet inte var tekniskt nödvändigt, men fick beskedet att det måste finnas där.

– Sedan försvann höljet när man ansträngde sig för att minska budgeten, men för två år sedan kom det tillbaka. Jag misstänker att någon kom på att det var ett strålande reklamutrymme, säger Simon Lewis. 

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer