Miljarder ska rusta upp miljonprogrammet

2015-08-26 08:58  
Regeringen vill satsa miljarder på att rusta upp miljonprogrammet, på arkivbilden porträtterat av bostadshus i Täby centrum som ingick i miljonprogrammet på 1960-talet. Foto: TT

En miljard kronor om året ska satsas på upprustning av hyresrätter. Pengarna ska framförallt gå till miljonprogrammen. En snedvridning av fastighetssektorn, enligt Moderaterna.

Upprustningsmiljarderna kommer efter regeringens budgetförhandlingar med Vänsterpartiet.

– Det befintliga beståndet läcker energi och många områden är i behov av en standardhöjning för att bli mer attraktiva, säger bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) till TT.

Pengarna, som ska betalas ut från nästa år fram till 2019, är tänkta att gå till renoveringar som annars inte skulle ha blivit av, uppger SVT Nyheter.

– Ett av kraven för att få del av upprustningsstödet är att det ska vara en omfattande renovering som innebär betydande energieffektivisering och att hyreshöjningarna begränsas. Det kommer innebära att man får en standardhöjning, säger Mehmet Kaplan.

Att miljonprogrammen ska rustas upp fanns med i budgeten som föll förra hösten, men nu är satsningen dubbelt så stor.

Upprustningarna ska finansieras med sänkningen av ROT-avdraget.

– Om man äger sitt eget boende har man haft möjlighet att renovera med avdrag, medan man inte fått ta del av den här typen av statliga investeringar om man hyr sin bostad, säger Mehmet Kaplan.

Ewa Thalén Finné, bostadspolitisk talesperson för Moderaterna, kritiserar satsningen:

– Jag blir väldigt bekymrad för det sänder en signal till fastighetssektorn att om man inte har en långsiktig plan för sina hus så kommer regeringen med Vänsterpartiet med undsättning i form av subventioner.

– Det finns flera fastighetsbolag som redan har börjat rusta upp på ett ansvarsfullt sätt.

TT: Är det inte bra att miljonprogrammen rustas upp i större omfattning?

– Nej, jag tycker att det snedvrider hela fastighetssektorn och gynnar dem som inte underhållit, och det slår hårt mot dem som redan har skött sig och renoverat sina hus.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Mer om: miljonprogram

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer