”Människan verkar vara bortglömd”

2013-01-11 12:40  
Tobias Olsson, arkitekturpolitisk chef på Sveriges Arkitekter. Foto: Jonas Lindgren

Regeringen fokuserar för mycket på industriellt byggande och för lite på kvalitet. Det hävdar Sveriges Arkitekter.

Det är två färska utredningsförslag som har rört upp känslorna hos Sveriges Arkitekter. Förslagen handlar om att kommuner inte ska få ställa högre krav på byggnaders energieffektivitet än byggreglerna, för att få till stånd mer industriellt byggande, samt om hur plangenomförandet kan göras effektivare.

Organisationen Sverige Arkitekter är besviket över frånvaron av kvalitetsaspekter i förslagen. "Av utredningarnas nästan 200 000 ord nämns ordet arkitektur 0 gånger", skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Sveriges Arkitekter konstaterar att bostadsminister Stefan Attefall har prioriterat att verka för en ökad kvantitet i byggandet. Men att enbart fokusera på kvantitet, på bekostnad av kvalitet, tycker arkitekterna är en alldeles för låg ambitionsnivå.

-Det är dags för regeringen att på allvar börja prata om kvalitet i stadsbyggandet och att vi alla tar oss an utmaningen att förena kvantitet med kvalitet, säger Tobias Olsson, arkitekturpolitisk chef på Sveriges Arkitekter, i pressmeddelandet.

"Människan verkar vara bortglömd", skriver Sveriges Arkitekter apropå de två utredningarnas förslag.

Linda Nohrstedt

Mer om: Bygg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer