Malmö vill bygga tunnel till Köpenhamn

2010-09-01 13:57  
Illustration: Jerker Eriksson/Malmö Stad

Från Posthusplatsen i Malmö till metron vid Österport i Köpenhamn. En sådan tunnel föreslås av ledningarna för de båda städerna. Planerna presenterades i går, tisdags, på ett möte med nätverket Öresundsgruppen.

- Planen är förankrad på båda sidor av sundet. Båda parterna har gjort kalkyler över finansieringen och granskat bottenförhållanden, olika tekniska konstruktioner och arbetsmetoder, säger Malmös starke man Ilmar Reepalu i tidningen Kvällsposten.

Hans kollega i Köpenhamn, överborgmästare Frank Jensen, instämmer enligt samma tidning.

Ilmar Reepalu anser inte att den planerade tunneln kommer att konkurrera med en eventuell tunnel längre norrut, mellan Helsingborg-Helsingör. Det finns plats för båda. Om trafiken forsätter att öka i nuvarande takt slår kapaciteten i taket om 10-15 år. Och den planerade fasta förbindelsen mellan Danmark och Tyskland väntas spä på resandet ännu mer.

En tunnel Malmö-Köpenhamn kan stå klar om 15 år enligt förslagsställarna.

Hans Dahlquist

Mer om: Tunnel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer