Malmö går vidare med t-bane-plan

2011-12-16 10:20  

En tunnelbanelinje bör byggas mellan Köpenhamn och Malmö. Det föreslår Köpenhamns överborgmästare och Malmös kommunalråd i ett gemensamt utspel.

En ny tunnel med tunnelbanetrafik, mellan Köpenhamn och Malmö, är nödvändigt och möjligt att genomföra. Det säger Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S) och Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen.

EU har också beslutat om ekonomiskt stöd för att utreda saken närmare, skriver Dagens Nyheter.

En tunnelbana från centrala Malmö till Köpenhamn skulle kosta uppemot 13 miljarder kronor att bygga. Kostnaden skulle kunna finansieras med intäkterna som kommer av trafiken över Öresundsbron. Tunnelbanan skulle vara en del av Köpenhamns större metrosystem, och är ett nödvändigt projekt, anser Ilmar Reepalu.

– När tunneln under Fehmarn Bält öppnar om några år kommer godstrafiken på Öresundsbron öka markant. Dessutom får vi höghastighetståg från kontinenten. Samtidigt blir de stora forskningsanläggningarna EFS och Maxlabb 4 klara i Lund vilket alstrar ett stort pendlingsbehov, säger Ilmar Reepalu till Dagens Nyheter.

Stefan Nordberg

Mer om: Bygg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer