Lysande byggjul i Hyllie

2011-11-28 14:19  
50 vita byggsäckar ersätter julbelysningen längs Hyllie allé. Foto: Ola Nielsen

Vita byggsäckar istället för julgranar och traditionell julbelysning.

De vita säckarna utmed Hyllie allé i Malmö är formade som kuber och kommer att lysa likt glödande snölyktor när de täcks av snö.

Traditionell julbelysning har i år fått stryka på foten och ersatts av 50 vita byggsäckar – vanligt förekommande på byggarbetsplatser – som förvandlats till lysande kuber längs Hyllie allé i centrala Malmö.

Ljuskällan i säckarna är en metallhalogenlampa på 70 watt per kub.

"För årets vinterbelysning är det nybyggande istället för traditionella julträd som fått sätta prägel på allén", skriver Malmö stad i ett pressmeddelande.

Allén leder nämligen fram till en stor byggarbetsplats där man i början nästa år börjar uppföra 1 700 bostäder vilka ska stå klarar 2015.

När våren kommer ska kuberna vändas, lamporna i dem släckas, istället för belysning användas som planteringskärl för skott till pilträd och växa upp till en liten energiskog.

Bakom denna lysande idé står landskapsarkitekten Ola Nielsen.

Hans Dahlquist

Mer om: Bygg Halogenlampa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer