Ludet hus ska alstra egen energi

2013-05-21 15:03  

Ett arkitektkontor i Stockholm vill bygga på Söder Torn med 14 våningar och klä fastigheten med "strån" av piezoelektriskt material.

På bilderna ser tornet ut att ha fått päls, eller fjädrar. Idén kommer från Belatchew arkitekter, som vill hitta nya att alstra energi från byggnader.

-Vindkraft är svårt att integrera i en urban miljö. Det som är intressant med den här tekniken är att den kräver väldigt små rörelser, och att den inte stör omgivningen som vindsnurror gör, säger arkitekten Rahel Belatchew Lerdell.

Teknikidén går ut på att använda långa "strån" gjorda av material med piezoelektriska egenskaper, som omvandlar mekanisk rörelse till elektricitet. Stråna ska fästas utmed hela fasaden. Sedan ska vinden få stråna att röra sig.

Arkitektkontoret beskriver det som att stråna ska ha en kärna av piezokeramik och ett omslutande hölje av piezoelektriska polymerer.

Det finns forskning om hur piezoelektriska material kan användas med vindkraft, men tekniken har inte testats i den här skalan. Belatchew arkitekter har inte kontakt med någon forskare, utan har tagit del av publicerade forskarrapporter.

Företaget har inte heller någon beräkning eller uppskattning av hur mycket elektricitet som kan alstras.

-Vi har fångat upp tekniken och har en idé om hur den kan användas. Tekniken har använts i liten skala, men det finns forskning som visar att man kan skala upp den, säger Rahel Belatchew Lerdell.

Arkitektkontoret har skickat förslaget till Stockholms stad, men har inte fått någon reaktion därifrån. Däremot har det kommit respons från arkitektintresserade runt om i världen.

-För oss är det här ett experimentellt projekt. Vi vill testa nya idéer, och utmana det som byggs i dag.

Söder Torn är 24 våningar högt, men skulle från början ha 40 våningar. I förslaget från arkitektkontoret vill man bygga på tornet så det får sina 40 våningar, och därmed mer yta att fästa materialet på.

Söder Torn

Söder Torn stod klar 1997 och ligger vid Medborgarplatsen och Fatbursparken i Stockholm. Arkitekt var danska Henning Larsen. Han hoppade dock av uppdraget innan bygget var klart i protest mot förändringar i byggnaden.

Tornet ägs av en bostadsrättsförening. Tornet har 25 våningsplan, är 86 meter högt och består av 116 lägenheter. Högst upp har föreningen en festlokal.

I visionen från Belatchew arkitekter ska tornet byggas på till 40 våningar. En våning skulle innehålla restaurang för allmänheten, resten av våningarna skulle utgör teknikutrymme.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer