Loggbok för byggvaror<br></br>ger bättre hälsa

2007-02-20 15:12  

Byggföretagen ska föra loggbok över materialen i husen de bygger. Då blir det lättare att kontrollera att kraven för miljö och hälsa verkligen följs. Det menar Kemikalieinspektionen som idag lämnade förslaget till miljödepartementet.

Tanken med Kemikalieinspektionens förslag är att byggherrarna redan från början ska känna till vilka kemikalier byggmaterialet innehåller och utifrån det välja de säkraste produkterna.

Redan idag har branschen självmant enats om ett system med byggvarudeklarationer, men Kemikalieinspektionen menar att för få varor deklarerats och att efterfrågan på deklarationerna varit för liten.

Exakt hur loggboken ska se ut är inte klart, men Anne-Marie Johansson, utredare på Kemikalieinspektionen, säger att ett sätt är att utveckla dagens system med byggvarudeklarationer. Fler varor ska få innehållsförteckning och fler måste använda sig av deklarationerna som ska sparas så länge huset finns kvar.

- Vi vill att systemet ska vara ett stöd för framtida bruk, för att veta vilka kemikalier en byggnad innehåller. Materialet byggs in under så lång tid att mer kunskap kan dyka upp om ett ämne under byggnadens livstid. Eller så kanske man vill återvinna ämnet när huset ska rivas.

Kemikalieinspektionen hoppas nu att regeringen tillsätter en utredning för att gå vidare med förslaget.

Sofie Pehrsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer