LKABs nya pelletsvärk

2008-11-11 23:00  
KK4 drabbas av sättningar. (foto LKAB)

LKAB i Kiruna har upptäckt sättningar vid pelare i det nya pelletsverket, som invigdes för bara ett halvt år sedan. Orsaken till sättningarna i miljardbygget är än så länge inte klarlagda.

I förra veckan upptäcktes en böjning i en traversbalk i det nya pelletsverket.

- Vi gjorde upptäckten i samband med en besiktning för förebyggande underhåll. När vi granskade två betongpelare som bär upp balken, såg vi att den horisontella springa som finns mellan pelare och golv inte längre var jämn runt om. Den har vidgats på en sida. Alltså har någon förskjutning inträffat, säger Jan-Ivan Johansson, ansvarig för förädlingsverken.

I samband med upptäckten blev det tills vidare förbjudet att använda traversen.

- Vi vet inte än vad som är i orsaken, men det kan handla om sättningar i det grundläggningsmaterial som byggnaden vilar på, säger Jan-Ivan Johansson.

Tillsammans med NCC, som har byggt anläggningen, pågår geotekniska undersökningar av grundläggningen genom borrning. Om ett par veckor väntas undersökningen vara klar. Jan-Ivan Johansson vill inte spekulera i om det kan vara frågan om byggfusk.

- Nu avvaktar vi resultaten av undersökningarna, säger han.

På NCC vill man ännu inte uttala sig.

Produktionen av pellets har inte påverkats av upptäckten.

LKABs nya pelletsverk i Kiruna invigdes av kronprinssessan Victoria för bara ett halvår sedan. Och tidigare i höstas drabbades verket av ett ugnshaveri, som stoppade produktionen några dagar.

Pelletsverket har tillsammans med ett nytt anrikningsverk kostat sju miljarder kronor att bygga. Kapacitetsökningen, som de nya verken medför, gör att LKAB beräknas öka sin produktion av pellets från 24 till 28 miljoner ton per år.

Lars Eriksson

Mer om: LKAB NCC

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer