LKAB vill öppna nya gruvor

2010-02-17 08:15  
Gruvberget vid Svappavaara, 4,5 mil sydost om Kiruna ska ge två miljoner ton järnmalm per år. Det är den första nya gruvan på 50 år för LKAB. 50 nya jobb skapas. Foto: LKAB

LKAB vill öppna tre nya järnmalmsgruvor i området Kiruna – Svappavaara.

Om miljödomstolen säger ja till gruvbolagets ansökan är det första gången på femtio som företaget öppnar en ny gruva.

Går allt som planerat kommer den första att öppnas redan före halvårsskiftet i år, efter att Miljödomstolen lämnat besked i mars.

Det handlar om dagbrott i Gruvberget, Svappavaara, med en kapacitet på två miljoner ton järnmalm om året. Den gruvan kan ge 50 nya jobb, enligt ett pressmeddelande från LKAB.

Det andra projektet är en tömning av vattnet från ett dagbrott som varit stängt sedan mitten av 1980-talet. Den gruvan, som ligger i Leveäniemi, vill LKAB öppna och planerad att komma igång med brytningen inom tre till fem år.

Det tredje gruvprojektet är än så länge bara en fyndighet – låt vara ”högintressant”. En ansökan om provbrytning kommer att lägga in i år.

- Vi ser en ökad efterfrågan på järnmalmsprodukter och med tre nya gruvor ökar vi vår kapacitet. Just råmalmstillgången är den trånga sektorn i processkedjan, säger LKAB:s vd Lars-Eric Aaro.

De planerade gruvorna beräknas innehålla 300 miljoner ton järnmalm med en järnhalt mpå mellan 40 och 55 procent.

Hans Dahlquist

Mer om: LKAB Gruva

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer