LKAB senarelägger flytt av Kiruna med tre år

2017-05-10 15:12  
Kirunas nya centrum ska byggas inom de närmaste sju åren fram till 2024. Här är en bild från våren 2016. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Flytten av Kiruna centrum senareläggs med tre år till 2022. Det rapporterar gruvbolaget i ett pressmeddelande där de offentliggör uppdaterade tidplaner för flytt och köp av fastigheter.

(Artikeln har uppdaterats)

LKAB meddelar även att de vill köpa fastigheter i ett större område än vad man tidigare visat. Tidplanen uppdaterades strax efter att Kirunas kommun presenterade sin tidplan för hur Kirunas nya stadskärna ska byggas.

”Det har lett till att vi kunnat synka tidplanerna för köp och flytt utifrån den takt det ska byggas fastigheter att flytta till, vilket alla vinner på. Utveckling måste gå före avveckling”, skriver LKAB:s direktör för samhällsomvandlingar Stefan Hämäläinen i en kommentar.

Läs mer:

Läs mer: Dubbla jobbet när gruvstaden flyttar

Enligt Kirunas kommun ska den nya stadskärnan byggas öster om nuvarande centrum, inom de närmaste sju åren fram till 2024.

”Entreprenadformen gör att vi kan attrahera flera olika byggföretag”, skriver Kirunabostäders vd Annelie Vinsa i en kommentar.

Stadsomvandlingen har sin bakgrund i att gruvbolaget LKAB behöver expandera mot Kirunas ursprungliga stadskärna. Bolaget har åtagit sig att ersätta fastighetsägare och hyresgäster i takt med att byggnaderna rivs successivt.

Mer om: LKAB Kiruna

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer