LKAB återupptar förhandlingar i gruvbråk

2016-05-27 13:48  
Nu hotar LKAB att lägga ner gruvbrytningen i Malmberget. Foto: Carl-Johan Utsi / TT

Spänningarna i den infekterade konflikten mellan statliga gruvbolaget LKAB och Gällivare kommun verkar ha lättat något. Efter ett möte hos landshövdingen återvänder parterna till förhandlingsbordet.

– Vi hade ett konstruktivt samtal och sedan tog man varandra i hand och sade att nu sätter vi oss och försöker lösa den här frågan. I grund och botten vet båda parter om att det inte är någon väg att sitta i varsitt bås och inte göra någonting, säger Sven-Erik Österberg, landshövding i Norrbotten.

För att gruvbrytningen i Malmberget ska kunna fortsätta måste samhället flyttas och LKAB ska stå för kostnaden. Men förhandlingarna om vad räkningen ska landa på har pågått i flera år och utvecklats till en infekterad strid mellan det statliga bolaget och Gällivare kommun.

För knappt två veckor sedan lämnade LKAB ett slutbud och konstaterade att det var slutdiskuterat. Båda parterna anklagade varandra för utpressning och det statliga bolaget hotade att avveckla gruvverksamheten i Gällivare.

Men efter ett möte hos Sven-Erik Österberg har båda parterna gått med på att återvända till förhandlingsbordet.

– Såhär långt är jag nöjd. Det var det jag försökte uppnå i dag. Sen får vi hoppas att det löper på bra, säger Sven-Erik Österberg.

Men vad var det som fick knuten att lossna? Kommunalrådet Lars Alriksson (M) slösar inte med orden när han får frågan.

– Jag vill inte kommentera det nu, säger han.

– Landshövdingen har gjort ett bra jobb och bägge parter fick lägga fram sina ståndpunkter. Det är bra att vi kan

Ännu är inget möte för förhandling bokat, men kommunen och LKAB ska träffa landshövdingen för ett uppföljningsmöte om ungefär en månad.

– Då har de satt lite press på sig själva. De vill väl inte komma till mig och säga att de inte har gjort något, säger Sven-Erik Österberg.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer