Linbana i nya Kiruna

2013-03-06 07:35  

Nu är det klart hur nya Kiruna ska se ut. I det vinnande arkitektförslaget finns bland annat en linbana mellan flygplatsen och gruvan.

Inte en stor flytt, utan små och i sig odramatiska steg som så småningom får en ny, östligare stad att växa fram.

I måndags presenterades vilket av tio förslag vann arkitekttävlingen om det nya Kiruna. Segrade gjorde White Arkitekter tillsammans med Ghilardi + Hellsten arkitekter, Vectura Consulting och Spacescape med förslaget Kiruna 4-ever.

I deras förslag ska staden byggas upp bit för bit kring huvudgatan Malmvägen, som finns redan i dag men som förlängs österut mot Lombolo, Tuolluvaara och flygplatsen. På vardera sidan om huvudgatan byggs nya bostäder i tre kvarter. Tanken är att det inte ska vara mer än tre kvarter till naturen, och inte mer än tre kvarter till huvudgatan.

För att binda ihop staden ska en linbana byggas, från flygplatsen i öster till gruvan i väster. Sträckningen blir cirka tio kilometer lång, och banan ska börja byggas redan 2018, enligt förslaget.

-Fördelen i Kiruna med linbana är att det blir lätt att ta sig över deformationsområdet till arbetsplatserna i gruvan. Det går också renleder där, som man med linbana kan ta sig över bättre jämfört med att dra en spårväg. Så vi hoppas att linbanan ska stå sig i visionen, säger Mikael Stenqvist, ansvarig arkitekt på White.

Har ni undersökt linbanesystem på andra håll i världen, med liknande klimat?

-Nej, inte direkt. Vi har tittat på urbana linbanor. Linbanor är ju också något som brukar finnas vid skidliftanläggningar.

Järnvägen måste dras om när staden flyttas, eftersom den i dag går utmed det område som påverkas av gruvans sprickbildning. I vinnarförslaget byggs en ny järnvägsstation mitt i den nya staden, mittemot ett nytt stadshus. Däremot får Kiruna kyrka, ritad av Gustaf Wickman, flyttas med till den nya stadskärnan.

Innebär vinsten att det blir White Arkitekter som ska rita de nya byggnaderna?

-Vi ska hålla i stadsutvecklingen, men de enskilda byggnaderna kommer det vara olika byggherrar och arkitekter bakom. För det nya stadshuset har det precis dragit igång en ny arkitekttävling, säger Mikael Stenqvist.

Ett center för utbyggnaden och flytten blir ett hus som kallas Kirunaportalen, som också ska finnas som en virtuell plats. Där visas byggplaner upp, men där tas också rivningsmaterial från det gamla Kiruna om hand för att kunna återvinnas.

Kiruna kommun ska ta upp arkitektförslaget på ett fullmäktigemöte 26 mars.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer