Lätt och starkt med titan som takpanna

2013-06-24 10:24  
Tempeltaket av titan väger en tiondel av ett tegeltak. Foto: Nippon Steel & Sumitomo Metal

Lätt, starkt och nästan underhållsfritt. Takbeläggning av titan erbjuds som alternativ till tegel i Japan.

Japanska Nippon Steel and Sumitomo Metal Corp marknadsför takbeläggning av titan när tempel och helgedomar i landet behöver restaureras. Speciellt i jordbävningsutsatta områden framhävs fördelarna med titan som starkt och lätt.

Titan är en tiondel så tungt som tegel, och Nippon Steel har tagit fram speciella takbeläggningsplåtar som ser ut som traditionell takbeläggning. Taket bidrar till att förbättra motståndskraften mot jordskalv i byggnaden.

Visserligen är en takbeläggning av titan dyrare än en traditionell tegelbeläggning, men Nippon Steel framhåller fördelar som mycket lång livslängd och låga underhållskostnader.

Under våren har templet Hongwanju Kagoshima Betsuin bytt ut alla tegelpannor på det 3000 kvadratmeter stora taket mot titanplåtar. Det nya taket väger 15 ton, en tiondel av vad det gamla vägde.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer