Läsare ger drabbade husägare stöd

2013-01-29 13:23  

LÄSARKOMMENTARER. Domslutet som gör att Myresjöhus inte behöver betala för att bygga om de fuktdrabbade husen i Svedala har rört upp känslorna bland Ny Tekniks läsare.

Den 18 januari kom Göta hovrätts dom om de 34 enstegstätade hus som Myresjöhus har uppfört i skånska Svedala. Husen har alldeles för höga fuktvärden i väggarna och husägarna hade vänt sig till domstolen för att tvinga Myresjöhus att bygga om dem. Men Göta hovrätt lämnade husägarnas talan utan bifall.

Ny Tekniks artikel om domslutet gav snabbt upphov till en livlig diskussion bland läsarna. Ett par läsare lägger ansvaret på husköparna, men de flesta klandrar byggbolagen för den enstegstätade fasadmetoden, som har visat sig vara mycket känslig för fukt.

Signaturen Anders summerar domslutet med att en byggare kan smälla upp hur dåliga konstruktioner som helst, under förutsättning att han är så inkompetent att han inte förstår att konstruktionen inte fungerar. ”Paragrafryttaren” tycker att Göta hovrätt i princip har legaliserat grov inkompetens.

Civilingenjör Hans Lönn kallar domslutet ett uppenbart rättsövergrepp från samhällets sida och erbjuder sig att lägga en grundplåt på 1 000 kronor till en insamling till de drabbade husägarna.

Börje Andersson skriver att det inte finns någon annan bransch som har experimenterat så mycket på kundernas bekostnad, och tycker att det är konstigt att försäkringsbolagen ställer upp gång på gång. Även ”MickeyM” tycker att byggbolagen genomför glada experiment som betalas av kunderna.

Men signaturen Thomas tar Myresjöhus i försvar. Civilingenjörer har gjort mängder av beräkningar som visar att byggmetoden är säker, skriver han, och påtalar att alla generationers byggtyper har haft sina brister: ”Våra krav på boendet ändras fortare än vad beprövade kunskaper får tid att säkra upp. Då är det till sist någon som står där utan stol när musiken tystnar.”

Flera läsare antyder att det kan ha funnits politiska påtryckningar bakom domslutet, eftersom byggbolagen skulle bli skyldiga enorma pengasummor om fasadmetoden dömdes ut i ett prejudicerande mål. Signaturen Erik tycker att hovrätten går i byggbolagens ledband.

Men signaturen Lars tycker att man får skylla sig själv om man är så korkad att man köper ett enstegstätat hus. Han undrar också vem det är på Ny Tekniks redaktion som har blivit lurad, eftersom det skulle förklara tidningens otroliga intresse för ”detta meningslösa ämne”. Signaturen OlleV är inne på samma spår, han tycker att beställarna ska använda hjärncellerna och tänka lite själva.

Men båda två får mothugg, till exempel av ”Family Barnaby”, som också har en domstolstvist angående sitt enstegstätade hus: ”de flesta människor har ingen aning om hur man bygger ett hus och litar därför på att företag som Mjöbäcksvillan och Myresjöhus kanske har en del erfarenhet på området och kan anförtros att bygga ett hem som ska stå ett rimligt antal år. ”Signaturen ”After the fact…” lyfter också fram det orimliga i att husköparna skulle inse riskerna när varken Boverket eller byggfirmorna förstod problematiken.

Flera läsare uppmanar till bojkott av Myresjöhus, till exempel signaturen Kalle W: ”Om inte lagen kommer åt dem, så måste vi som konsumenter göra det.”

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer