Längsta bassängen delar staden

2013-05-22 14:45  
En 800 meter lång bassäng i Dotonborikanalen i japanska Osaka. Foto: Osaka stad

En 800 meter lång simbassäng mitt i staden skulle ge Osaka en världsrekordbassäng. Men alla är inte entusiastiska.

Tanken på att anlägga en bassäng i Dotonborikanalen har funnits i flera år. Kanalen med sitt svarta smutsiga vatten ligger i ett disktrikt i staden Osaka som är känt för sitt nattliv. I ett försök att göra området mer "familjetillvänt" har staden ornat promenadstråk utmed kanalen, med kaféer och enklare matställen.

Ytterligare en attraktion skulle kunna vara den långa smala simbassäng som också diskuterats av stadens näringslivsidkare.

Dotonboribassängen är tänkt att utformas som en flytande bassäng i kanalen. Den ska vara 800 meter lång och 12 meter bred, och fyllas med färskvatten från stadens vattennät, och inte med kanalvatten.

I denna världens längta bassäng skulle det vara möjligt att ordna simtävlingar och fullt med olika vattenaktiviteter. En attraktion som skulle kunna göra staden omtalad. Bassängen skulle hålla öppet från slutet av juni till början av september.

Kostnaderna för denna bassäng har beräknats till 190 miljoner kronor. Inträdesavgift för badande bedöms landa strax över 60 kronor för första timmen, och halva beloppen de närmast följande timmarna. 2015 skulle den kunna öppna.

En av de drivande, Taichi Sakaiya, hävdar att 71,4 procent av de tillfrågade i en undersökning är positiva till bassängen, rapporterar Japan Times.

Men en senare opinionsmätning utförd av tidningen Namba Keizai Shimbun ger som resultat att 72 procent av de svarande säger att de aldrig skulle bada eller simma i bassängen.

Kommentarerna till tidningens opinionsundersökning visar att Osakaborna fortfarande anser att Dotonborikanalen är smutsig, ett vattendrag där nattklubbarnas gäster brukar urinera på väg hem sent på småtimmarna.

Andra ifrågasätter om det är rätt att anlägga en utomhusanläggning under den traditionella regnperioden, och bara ha den öppen under två månader.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer