Lagar med cement istället för epoxi

2009-04-24 09:32  
Thomas Blanksvärd

Broar och andra betongkonstruktioner brukar repareras med lim och fiberkompositer. Som fästmedel används epoxilim – som är starkt allergiframkallande.

Nu finns dock effektiva ersättare till epoxilimmer, enigt en doktorsavhandling från Luleå tekniska universitet. Thomas Blanksvärd presenterar i sin doktorsavhandling ett mineraliskt bindmedel, ett cementbaserat bruk, som ska fungera bra som fästmedel.

– Samhällsnyttan kan i framtiden bli enorm eftersom stora kapital redan är investerade i samhällets infrastruktur, och att byta ut alla nedgångna betongkonstruktioner skulle innebära gigantiska kostnader, säger han i ett pressmeddelande från universitetet.

Många av landets järnvägs- och vägbroar, dammar och olika fastigheter byggdes mellan 1950 och 1970. Dessa närmar sig slutet av den förväntade livslängden och måste antingen ersättas med nya konstruktioner eller repareras - och i vissa fall förstärkas på grund av ökad trafik och större belastningar.

Hans Dahlquist

Mer om: Bygg Betong

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer