Kupol över Manhattan inspirerar NCC

2015-09-14 07:23  

På 60-talet lanserades idén att täcka hela Manhattan av en kupol för att minimera stadens energiförluster. Byggbolaget NCC har inspirerats av visionen när Dome of Visions har byggts på KTH.

Det var den amerikanske arkitekten Buckminster Fuller som presenterade idén att Manhattan borde täckas av en kupol för att minska energiförlusterna när byggnader ska värmas upp på vintern och kylas på sommaren. Genom att inte behöva ploga bort snö skulle kupolen betala sig inom tio år.

Visionen har inspirerat NCC när bolaget har utvecklat sin byggnad Dome of Visions, som nyligen har uppförts på KTH och invigs i veckan. En liknande byggnad finns sedan tidigare i Köpenhamn.

- Buckminster Fuller var långt framme när det gäller innovation och hållbarhet. Kupolen över Manhattan är en kittlande vision som vi nu kopplar till vårt hållbarhetsarbete, säger Thomas Bergfeldt, koncernansvarig för Dome of Visions på NCC.

Byggnaden är tänkt att användas för debatter, utställningar och seminarier om hållbarhet. Samtidigt ser NCC den som ett experiment.

- Hela byggnaden är innovativ, både vad gäller arkitektur och materialval, säger Thomas Bergfeldt.

Kupolen är cirka tio meter hög och fasaden består av trä och skivor av polykarbonat. Innanför finns en paviljong.

Utrymmet där emellan kommer att vara ouppvärmt och ska användas för odling. Tanken är att grönsaker och frukt som odlas där så småningom ska användas i den mat som serveras vid möten och konferenser i byggnaden.

- Vi kallar det utrymmet för det tredje rummet. Det blir ett utrymme som är mitt emellan, det är inte ute och inte inne. Det blir ett utrymme som förlänger säsongen på våren och hösten och värms bara upp av solen och människorna som vistas där, säger Thomas Bergfeldt.

Byggnaden ska användas i forskningssyfte för studier av till exempel ventilation, uppvärmning, akustik, koldioxidkoncentration och stadsodling.

- Det här är absolut inte svaret på hur man bygger hållbart. Det här är att utmana, ifrågasätta och tillåta debatten att frodas i det här rummet, säger Thomas Bergfeldt.

Byggnaden är konstruerad så att den ska gå att montera ner och flyttas till en annan plats. Fram till september 2016 kommer den att finnas på KTH i Stockholm.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Linda Nohrstedt

Mer om: Arkitektur

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer