Kupol av is blir coolaste baren

Byggingenjörer i Wien har konstruerat och uppfört vad som sägs vara den första kupolbyggnaden av is.

Målet var att uppföra en byggnad i kupolform som enbart använder is som byggnadsmaterial. Många andra isbyggnader som uppförs runt om i världen använder inte isen som bärande element utan mer som beklädnad.

Det österrikiska projektet genomfördes i Obergurgel. Ett antal 20 cm tjocka isplattor sågades till och formades sedan till tredimensionell form för att kunna byggas till en kupol.

Formningen gjordes genom att plattorna utsattes för tryck, varefter de långsamt antog önskad form. Isen placerades på trästaplar varefter plattorna formade sig på grund av tyngden från den egna vikten.

För att plattorna inte skulle brytas sönder när kupolen uppfördes byggdes ett torn av trä som elementen lutades mot. När alla element var på plats revs tornet.

Is som byggnadsmaterial har stora likheter med betong anser Sonja Dallinger vid Wiens tekniska universitet, som ledde bygget av iskupolen i Obergurgel.

Kupolen som mäter 10 meter i diameter används nu som exklusiv isbar, så länge säsongen det.

Håkan Abrahamson

Ny Teknik redaktion

Mer om: Kupol Isbyggnad

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer