Krypen suger blod på nätterna

2011-11-08 23:00  

På dagen gömmer de sig i skrymslen och vrår. I nattens mörker kryper de upp i sängen och suger blod. Och de blir snabbt fler.

– Ökningen är explosionsartad. Vägglöss finns i dag i alla storstäder i Sverige, säger Jan Jungerstam, biolog på Anticimex.

Vårt ökade resande tros vara en orsak. Några vägglöss mellan en och fem millimeter slinker lätt med i resväskan. Sedan installerar de sig hemma i sovrummet och förökar sig snabbt. En enda hona kan lägga upp till 500 ägg.

Under dygnets ljusa timmar gömmer sig lössen. Nattetid kommer de fram för att suga blod. Kliande bett och mörka fläckar av spillning är tecken på att man har drabbats.

Dessvärre är vägglöss svåra att bli av med och saneringsföretagen måste ofta göra flera utryckningar. Här är några metoder som används:

Dammsugning i springor och vrår.

Bekämpningsmedel sprejas på lister och sängbottnar.

Ett pulver av kiselalger penslas på utsatta områden. De vassa partiklarna skär sönder vägglössens skal så att de torkar ut.

Kylaggregat fryser snabbt ner utsatta områden. Gosedjur stoppas i frysen.

Sängkläder och andra textilier tvättas och torktumlas varmt.

Vägglöss är egentligen skinnbaggar, inte löss. Den art som lever på människor heter Cimex lectularius.

Till våren släpps en Iphone-app som hjälper drabbade.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer