Kräver justa villkor för OS-arbetare

2014-02-10 09:22  

Blivande OS- och VM-arrangörer måste avkrävas justa villkor för dem som ska bygga arenorna. Det får inte bli fler Sotji, där OS pågår till priset av 60 döda arbetare. - Vi är för sport men också för justa villkor, säger Ambet Yuson, generalsekreterare för det globala bygg- och träarbetarefacket BWI.

GS-facket har kallat till pressträff med anledning av Ambet Yusons besök i Sverige. GS ordförande Per-Olof Sjöö är sedan i december ordförande för det globala facket BWI. Han hälsar generalsekreteraren välkommen.

Ambet Yuson börjar med att tala om att organisationen faktiskt har kunnat påverka villkoren för dem som bygger OS-arenor.

- Ett exempel är OS i Sydafrika där vi lyckades få igenom högre löner åt arbetarna plus två gratisbiljetter till spelen för var och en.

Antalet dödsfall blev också lågt. Två arbetare förolyckades när de byggde OS-arenorna där. Inför VM i Brasilien i sommar har fem arbetare dött. Men när OS invigs i Sotji i Ryssland har 60 arbetare fått sätta livet till, enligt generalsekreteraren det högsta dödstalet i samband med OS i modern tid. Och det bara enligt den officiella statistiken, betonar Ambet Yuson.

Byggnads ordförande Johan Lindholm, som liksom Målareförbundets ordförande Mikael Johansson också deltog i pressträffen, har via byggfacket i Ryssland fått en annan siffra.

- De har meddelat att 80 arbetare dött och att 100 skadats allvarligt, säger han.

Johan Lindholm var med när en delegation från BWI besökte Qatar nyligen. Där fick de först en trevlig officiell bild av landet inför VM i fotboll 2022.

- Sedan på kvällarna knackade det på dörren. Vi hämtades ut till ett område med 75 000 gästarbetare som inte bara arbetade under vidriga förhållanden utan också hade sanitära olägenheter där de bodde.

 

Läs hela artikeln på Arbetarskydd:

 

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer