Konstruktionsfirmans vd: Ritningen kontrollerades

2014-09-17 05:29  

Ritningen med de underdimensionerade pelarna kontrollerades, men felet upptäcktes inte. Det säger Ulf Larsson, vd på Sydark Konstruera.

Ulf Larsson var en av två konstruktörer som signerade en checklista att ritningarna var kontrollerade.

Gjorde du verkligen en kontroll?

– Absolut. Vi har suttit och gått igenom det, säger han.

Men ändå missat den klena pelaren?

– Yes.

Hur känns det?

– Det är naturligtvis jättetråkigt. Även om vi gärna gör egenkontrollgranskningarna när det är lugnt på kontoret så är det jättesvårt att hitta allt om det är fel infört.

Ulf Larsson uppger att det finns ett beräkningsunderlag till pelarna som gav vika. Varför utredarna inte har fått ta del av det kan han inte svara på.

Efter raset har Sydark Konstruera börjat kräva en huvudkonstruktör i varje projekt, för att samordningen mellan olika konsulter inte ska falla mellan stolarna. Ulf Larsson menar också att interngranskningen har stärkts genom att en särskild arbetsgrupp har i uppgift att dubbelkontrollera ritningar i större projekt.

I praktiken låter inte det som så stor skillnad mot den egenkontroll som ni gjorde tidigare?

– Visst är det så, säger Ulf Larsson.

Har ni inte diskuterat att införa en extern kontroll av konstruktionshandlingar?

– Diskuterat har vi gjort, men inte genomfört det. Vi är inte säkra på att det skulle leda till någon förbättring. Ska du ha en komplett kontroll ska du ha någon annan som gör konstruktionsjobbet en gång till, säger han.

 

Läs mer: Peab: Det skulle ha granskats externt

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer