Kollapsat brobygge utreds

2017-07-13 15:45  
Det rasade brobygget i Ludvika. Foto: Ludvika kommun

Tolv byggarbetare skadades när en gjutform med betong kollapsade vid ett brobygge i Ludvika. Händelsen utreds som en arbetsplatsolycka.

Under fredagen ska Arbetsmiljöverket och Trafikverket göra en översyn av olycksplatsen.

Larmet om olyckan vid brobygget intill Ulrikakyrkans kyrkogård kom strax efter klockan 14 i går och en stor räddningsinsats drog i gång. Under gjutningen av brobanan över järnvägen var det något som gick fel. Formen med betongen rasade ner på spåren när ställningen den vilade på vek sig.

Tolv personer skadades och fördes till sjukhus. Enligt landstinget i Dalarna var sex av dem allvarligt skadade. Det handlar om krosskador, klämskador och trauma. Ingen av de drabbade har livshotande skador.

En underentreprenör till Skanska arbetade på platsen när olyckan skedde, enligt Skanskas presstjänst som uppskattar att mellan 15 till 20 personer befann sig på byggarbetsplatsen när raset inträffade.

– Olyckan skedde under gjutning, säger Edvard Lind, presschef på Skanska till TT.

Inringaren till SOS Alarm ska ha berättat att ett fundamentrör vikt sig och lett till att byggnadsställningen rasat, enligt SVT Nyheter.

Bron byggdes 1905, heter Kajbron och går över Bergslagsbanan. Vid en besiktning 2012 framgick det att den skulle klara av den upplåtna totalvikten på fyra ton i ytterligare fyra, fem år, enligt Trafikverkets hemsida. Ludvika kommun beslutade därför att bygga en ny, med två körfält och samt en gång- och cykelbana.

Projektet finansieras av kommunen men Trafikverket ansvarar för genomförandet. Skanska är huvudentreprenör. Bygget påbörjades i januari i år och beräknades vara klart under senare delen av året.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt