Klartecken från domstolen: Västlänken får börja byggas

2018-05-14 11:48  
Västlänken, den planerade järnvägstunneln under Göteborg, är omtvistad och har mötts av protester. Foto: Karin Olander / TT

Järnvägsprojektet Västlänken i Göteborg får nu klartecken av Mark- och miljööverdomstolen, trots att en detaljfråga om buller under byggtiden inte är avgjord. Domstolen ger Trafikverket tillstånd att starta bygget av tunneln.

(Artikeln har uppdaterats)

Västlänken är en åtta kilometer lång slinga för pendeltåg under centrala Göteborg, med tre nya, underjordiska stationer. Den planeras vara klar för trafikering 2026.

Tunneln ingår i den sedan tidigare beslutade infrastruktursatsningen Västsvenska paketet, som är en överenskommelse mellan de rödgröna partierna och den borgerliga Alliansen.

Tunnelbygget har dock kritiserats för att vara miljöstörande, och alla är inte övertygade om att pendeltågsslingan kommer att ge så positiva effekter för resandet i regionen som beslutande politiker och planerare hävdar.

Läs mer: NCC får uppdrag att bygga Västlänkens tågstation

I januari sade mark- och miljödomstolen i Vänersborg ja till Västlänken. Domen följdes av en rad överklaganden.

Nu har Mark- och miljööverdomstolen beslutat att endast ett överklagande, om villkor för buller under byggtiden, får prövningstillstånd. Samtidigt meddelar överdomstolen att bygget får påbörjas.

Flera klagande har velat inhämta ett besked från EU-domstolen, men det ser Mark- och miljööverdomstolen inget skäl till.

Mer om: Västlänken

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer