Klart med dansk-tysk broförbindelse

2007-06-29 14:31  
Animerad bild av bron

En bro över Fehmarn Bält, mellan den danska ön Lolland och det tyska fastlandet, kommer att byggas.

Den danske transportministern Flemming Hansen och hans tyske kollega Wolfgang Teifensee kom på fredagen överens om att underteckna ett gemensamt avtal som ger klartecken till den omtvistade broförbindelsen.

Den 19 kilometer långa bron mellan Rödby och Puttgarden, kommer att kosta omkring 35 miljarder danska kroner, inklusive alla till- och avfarter på den danska sidan.

Danmark, som alltsedan början av 1990-talet varit den mest angelägna parten, kommer att äga bron och har tagit på sig ett större ekonomiskt ansvar än Tyskland. Den danska staten står som garant för lånen som tas. Å andra sidan får Danmark ett större inflytande över sådant som broavgifter och hur lånen ska betalas.

Ett tyskt krav, som irriterat danskarna och som tyskarna nu backat från, är att det skandinaviska landet även ska vara med och betala till- och avfarterna på den tyska sidan.

Bron börjar byggas år 2011 och den ska stå klar 2018.

Hans Dahlquist

Mer om: Fehmarn Bält

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer