Klarar skalvet med stålfiberbetong

2009-03-09 15:47  

En simulerad jordbävning har visat att stålfiber i betongbalkar gör höghus tåligare för kraftiga skalv.

Forskare från University of Michigan, utförde i december förra året ett omfattande experiment på en 40-procentig replika av ett fyravåningshus, som de hade byggt i ett laboratorium på universitetet.

– Vi simulerade en jordbävning som var kraftigare än ett troligt maximalt jordskalv, och testet var väldigt framgångsrikt, säger professor James Wight i ett pressmeddelande från University of Michigan.

– Våra fiberförstärkta betongbalkar betedde sig precis så bra som vi hade förväntat oss, vilket är bättre än de balkar som används idag.

Öppningar som fönster och dörrar, gör en byggnad svagare. I jordbävningstäta områden använder man därför ofta komplicerade stålkonstruktioner för att förstärka byggnaderna.

Men med stålfiberbetongbalkarna håller byggnaden bättre, vilket visades i den simulerade jordbävningen. Och enligt forskarna blir sprickorna som dyker upp mindre, eftersom de drygt 25 millimeter långa fibrerna hjälper till att hålla ihop betongen.

På University of Michigan, har man arbetat med stålfiberbetongsbalkarna sedan 1999, och forskarna arbetar nu med en strukturdesignfirma för att installera balkarna i flera höghusprojekt runt den amerikanska västkusten.

Emelie Ahlstrand

Mer om: FoU Byggteknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer