Kinesiskt intresse för Öresundstunnel

2018-02-26 17:01  
M/S Sundbuss Pernille lämnar hamnen i Helsingborg med destination Helsingör. Nu kan en tunnelförbindelse mellan orterna vara ett steg närmare. Foto: Johan Nilsson / TT

Ett kinesiskt företag ska lämna förslag till en tunnel mellan Helsingborg och danska Helsingör, den så kallade HH-tunneln, rapporterar sajten News Øresund.

Företaget China Railway Tunnel Group (CRTG) kontaktade Helsingborgs kommun och har under vintern haft representanter på besök i staden som har tagit del av det underlag som finns.

CRTG är i sin tur dotterbolag till ett av världens största järnvägsbolag, börsnoterade China Railway Group Limited, där ett statligt kinesiskt bolag är majoritetsägare.

Regionala svenska och danska politiker är överens om att tunneln behövs som ett komplement till Öresundsbron. Saken utreds sedan i somras på nationell nivå och länderna ska gemensamt ansöka om EU-bidrag för analysarbetet.

Ett bygge förutsätter statliga anslag, men under våren kommer det att fattas ett beslut om huruvida det kan bli aktuellt med andra finansieringsalternativ.

Mer om: Tunnel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer