Karlskrona redo för Nordstream

2010-12-23 14:22  

På Verkö i Karlskrona ligger 14 300 stora gasledningsrör beredda att sänkas ned i Östersjön. Nästa vecka kommer rörläggningsfartyget Castoro Sei in på svenskt vatten.

Det rysk-tysk-holländska gasledningsföretaget Nordstream är nu åter på väg in i svensk ekonomisk zon för att fortsätta arbetet med gasledningen mellan Viborg i Ryssland och Greifswald i Tyskland.

Fem länder berörs – Ryssland, Finland, Sverige, Danmark och Tyskland. Hittills har Nordstream lagt ut 800 kilometer gasledning av totalt 1 224 kilometer.

I våras började Castoro Sei sitt rörläggningsarbete öster om Gotland och har under sommaren varit i Finska viken.

Nu fortsätter rörläggningen in i svensk zon söderifrån, från danska vatten och det är dags för Nordstreams folk i Karlskrona att börja jobba.

I Karlskrona har man byggt upp ett lager av 14 300 rör som nu successivt ska frakts ut till Castoro Sei med fyra-fem specialbyggda rörtransportfartyg.

I genomsnitt kommer 260 rör per dag att fraktas ut från Karlskrona. Och det arbetet kommer att pågå i omgångar till och med februari 2012, skriver Nordstream i ett pressmeddelande.

Karlskronaupplaget kommer successivt att få påfyllning från Mukran i Tyskland där tillverkningen av rören slutförs med en omgång betong.

Varje rör är 12 meter långt och väger 23 ton. Totalt kommer det att gå åt 202 000 betongbelagda rör för de två parallella gasledningar som planeras. Just nu håller man på med den första ledningen.

Hela investeringen går på 7,4 miljarder euro.

Den här miljardaffären uppmärksammades först som en liten notis i tyska och svenska tidningar i augusti 2005.

Det var Putin i Ryssland och Schröder i Tyskland som dragit upp ritningarna till en ny gasledning genom fem länders ekonomiska zoner i Östersjön.

Ny Tekniks historiekrönikör Kaianders Semplers har lyckats komprimera hela affären i artikeln "Det förargliga röret".

Läs hans målande beskrivning här.

Ny Teknik har skrivit 34 artiklar om gasledningen. Sök i Ny Tekniks arkiv på Nordstream.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer