Karlavagnstornet – nordens högsta hus – till Göteborg

2015-02-26 13:30  

Nordens högsta hus kommer att stå på Lindholmen i Göteborg. Karlavagnstornet heter det officiellt men göteborgarna har döpt det till Göte Burj.

Och försvaret säger OK.

- Ja, vi har lämnat ett preliminärt svar med innebörden att Karlavagnstornet på Lindholmen inte kommer i konflikt med riksintresse för totalförsvaret,  säger överste Lars Träff, chef för infrastrukturfrågor på Försvarsmakten, till Ny Teknik.

Nästa vecka kommer Göteborgs kommun att få ett mer utförligt svar där det bland annat kommer att står att projektet måste hålla sig inom den höjd och den placering som man angett i ansökan, 266 meter.

- Att bygga på några meter utöver 266 meter med till exempel en telemast kräver en förnyad beredning, säger Lars Träff.

För några veckor sedan stoppade Försvarsmakten det 237 meter höga Tellus Tower-projektet på Telefonplan i Stockholm med hänvisning till riksintresse för totalförsvaret och med motiveringen att det kunde störa försvarets tekniska system.

Men det 266 meter höga Karlavagnstornet får klarsignal.

Varför?

- Helt enkelt därför att det inte kommer i konflikt med riksintresse för totalförsvaret. Sådant vet vi inte förrän vi börjar granska ansökan om ett projekt. Först då kan vi på min avdelning få tillgång till sekretessbelagda uppgifter, säger Lars Träff.

Han uppmanar stadsplanerare och byggbolag att begära förhandsbesked på projekt som kan komma i konflikt med försvarets intressen.

- Då undviker man chocken med ett nej när projektet redan satt igång och investeringar har gjorts, säger han.

Varje år får Försvarsmakten in mellan 2 000 och 3 000 förhandsbesked och bygglov på remiss från kommunerna.

- Vi ska remitteras i alla ärenden i hela Sverige som handlar om byggnader över 20 meter utanför sammanhållen bebyggelse eller 45 meter inom sammanhållen bebyggelse eftersom de riskerar att påverka riksintresset för totalförsvaret, säger Lars Träff.

Tellus Tower fick nej när man samrådde om detaljplanen och måste nu tillsammans med Stockholms kommun och Försvarsmakten komma fram till en annan placering, medan Karlavagnstornet kom undan med blotta förskräckelsen.

Det kunde ha blivit ett nej. Ingen kunde i förväg säga att Karlavagnstornet skulle få klartecken.

- Vindkraftsbolag och teleoperatörer är blivit duktiga på att fråga först och projektera sedan, säger Lars Träff.

 

Följ Ny Teknik på Facebook!

  

Ska stå klart 2019

  • En helt ny stadsdel med 12 kvarter bostäder och kontor på 13 000 kvadratmeter planeras på det gamla varvsområdet Lindholmen på den norra stranden vid Göta Älvs mynning. Bygget startar nästa år och allt ska vara färdigt under 2019.
  • Byggare är Göteborgsföretaget Serneke Group som också kommit med initiativet. En arkitekttävling avgjordes förra sommaren. Vinnare blev den amerikanska arkitektfirman Skidmore, Owings & Merril med sitt förslag "Polstjärnan", en skyskrapa på 230 meter.
  • Men höjden på skyskrapan höjdes, sannolikt när uppgifterna om Tellus Tower i Stockholm med dess 237 meter blev kända. I sin förfrågan till försvaret anger Serneke höjden till 266 meter.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer