Insamling för att överklaga putsdom

2013-02-04 14:03  
- Det är en chansning, men det här är ett sätt för oss att kunna ta något slags samhällsansvar. För det är något fel med hela systemet om det går att bygga hus på det här sättet, säger en av husägarna Jan Ivarsson. Foto: Stig-Åke Jönsson / Scanpix

Nu startar ägarna till de 34 fuktdrabbade putshusen i Svedala en insamling. Målet är att kunna överklaga hovrättsdomen till högsta domstolen.

De 34 husen i Svedala är byggda med så kallad enstegstätad putsad fasad och samtliga har för höga fukthalter i väggarna. Husägarna har vänt sig till domstol för att tvinga byggaren Myresjöhus att uppföra nya fasader med luftspalt, alltså en tvåstegstätad lösning.

Men Göta hovrätt kom nyligen med beskedet att husägarnas talan ogillades. Nu överväger de om de ska överklaga till högsta domstolen eller inte.

-Om domen står fast kommer den att bli vägledande och få stor betydelse, inte bara för våra klienter, utan också för de tiotusentals andra villaägare och bostadsrättsinnehavare som bor i hus med liknande fasader. Domen kommer också att påverka vilka krav som i framtiden kommer att ställas på byggbranschen, säger husägarnas advokat Nils Petersen, i ett pressmeddelande.

Under måndagen startade husägarna en insamling för att få ekonomisk hjälp till ett överklagande. Målet är att samla in ungefär en halv miljon kronor, som man räknar med skulle täcka kostnaderna ifall husägarna förlorar i högsta domstolen och åläggs att betala både sina egna och Myresjöhus rättegångskostnader.

-Det finns många som inser att det här är galet och som anger att de stödjer själva sakfrågan, säger Jan Ivarsson, en av husägarna.

Men tiden är knapp för att samla in pengarna. Om två veckor går tiden ut för att överklaga hovrättsdomen.

-Det är en chansning, men det här är ett sätt för oss att kunna ta något slags samhällsansvar. För det är något fel med hela systemet om det går att bygga hus på det här sättet, säger Jan Ivarsson.

Om husägarna når framgång i högsta domstolen och pengarna inte behöver användas kommer de i stället att skänkas till Barncancerfonden.

För att ett mål ska behandlas i högsta domstolen krävs prövningstillstånd, men husägarnas advokat räknar med att målet är av ett sådant allmänt intresse att tillstånd kommer att ges.

-Vi bedömer att frågan om vad som är ett fackmässigt utförande är av ett sådant intresse, inte minst på grund av att väldigt många är drabbade av den här typen av fasader, säger Nils Petersen till Ny Teknik.

Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP, har tidigare uppskattat att mellan 15 000 och 30 000 byggnader har uppförts med den enstegstätade fasadmetoden. Flera av dessa har drabbats av fuktskador. Undersökningar som gjorts i väggar på ett slumpmässigt urval byggnader visar att skadefrekvensen ligger på 33 procent.

Känsliga för fukt

Den enstegstätade fasadmetoden innebär att puts läggs direkt på isolering. Konstruktionen har visat sig vara mycket känslig för fukt. Även små sprickor i putsen har lett till att fukt har kunnat ta sig in. Konstruktionen saknar luftspalt, vilket innebär att fukt som kommer in i väggen inte kan dräneras ut, utan kan orsaka fukt- och mögelskador i väggen.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer