Inget åtal efter takras

2010-05-28 12:13  
Raset inträffade under rivningsarbete av skolan. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Konstruktionsfelet i taket kunde inte ha upptäckts. Därför lägger polisen ner förundersökningen om raset vid Högbergaskolan i Södertälje. Ingen kommer därmed att åtalas för olyckan som dödade Johan Engquist.

Dödsolyckan inträffade den 25 mars när en del av skolan skulle rivas. Raset fortplantade sig längre än det var tänkt och byggnadsarbetaren Johan Engquist, 47, omkom.

Nu har åklagare Aino Alhem beslutat att lägga ner förundersökningen om brott.

– Jag har inte funnit någon oaktsamhet eller någon brist i vare sig arbetet med riskbedömningar eller utförande av själva rivningsarbetet, säger Aino Alhem.

Efter olyckan fick WSP i uppdrag av NCC, som utförde rivningen, att göra en utredning om takets konstruktion. Lennart Häggbom på WSP kom fram till att ett konstruktionsfel i taket orsakade det fortskridande raset. Felet bestod i att urtag för installationer hade gjorts i takbalkarna, vilket ledde till en försvagning av taket.

Läs resten av artikeln på tidningen Byggvärldens nätupplaga

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer