Bygg

Individuell värmemätning kan omprövas

Regeringskansliet ska försöka hitta en lösning så att individuell mätning och debitering av värme inte blir ett lagkrav för nybyggda bostäder. Det uppger näringsdepartementets kansliråd.

Publicerad

Ny Teknik har tidigare berättat om energieffektiviseringsdirektivet, som EU har utfärdat för att minska hela Europas energianvändning. I direktivet finns ett krav på individuell mätning och debitering av värme, el och vatten, vilket innebär att energianvändningen ska mätas på lägenhetsnivå och sedan debiteras den boende. Tanken är att den boende ska minska sin energianvändning när han eller hon själv kan påverka sin energinota.

Regeringskansliet har tagit fram ett förslag på hur direktivet kan genomföras i svensk lagstiftning och förslaget har nyligen varit ute på en remissrunda. Men majoriteten av remissinstanserna tycker att lagkrav på individuell mätning och debitering av värme är en dålig idé. De pekar på höga kostnader och att flera svenska erfarenheter talar för att åtgärden inte leder till någon energibesparing.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här