Indikator tar tempen på fukten

2008-02-07 08:10  

Den nya indikatorn "Screedry" är som en kameleont och skiftar färg allt eftersom bruket i det nylagda golvet torkar. Om fukthalten är för hög är indikatorn blå-gul-randig. Är det tillräckligt torrt – under 85 procent fuktighet – antar den en grön färg.

Screedry är den senaste utvecklingen av den så kallade fuktsensorn från Göteborgsföretaget Alfasensor. Den har beskrivits flera gånger i Ny Teknik sedan 2002.

Den nya indikatorn, som fungerar enligt kemisk-fysikaliska principer, har utvecklats i ett samarbete mellan Alfasensor och byggmaterialföretaget Maxit – som ägs av tyska Heidelberggruppen.

– I ett slag får vi nya storkunder som Skanska, NCC, Peab och andra byggjättar som Maxit levererar till, säger Alfasensors grundare och VD Alf Andersen.

Screedry introduceras nu i Sverige, men kommer snart att lanseras även i de Skandinaviska länderna och Tyskland.

Indikatorn är utvecklad för att användas på nybyggen där man gjuter golv med golvavjämningsmassa, ofta kallat flytspackel. Det kan vara bostadshus, kontor, industribyggnader och liknande. Ofta byggnader där människor, känsliga för fukt och mögel, kommer att vistas.

Den sex centimeter höga indikatorn placeras ut innan golvet gjuts. Den gjuts fast av avjämningsmassan och blir stående i golvet som en fuktavkännande termometer. När golvet torkat trampar man bara sönder indikatorn, tillverkad av plast, och plockar upp resterna. Det lilla hålet kan lätt lagas. Ett annat sätt är att helt enkelt sticka ner sensorn i det ännu inte torkade golvet och bara läsa av färgerna.

– Vilken hantverkare som helst klarar att använda den. Det behövs inga särskilda konsulter eller andra fuktexperter, hävdar Alf Andersen.

Diametern på Screedry är 16 millimeter. Höjden kan justeras.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer