Husfabriken blir ständigt bättre

2010-08-30 06:30  

Scania, Volvo, Saab, Autoliv - alla kör de sin version "Toyota Production System". Och nu kommer LPS, Lindbäck Production System. I trähusfabriken lär sig snickarna och rörmokarna att jobba med "Kaizen" och "Poka-yoke".

<p>Rörmokaren Fredrik Lund har fattat hur de japanska metoderna fungerar. Men den här onsdagen är han lätt irriterad.</p> <p>- De standardiserade metoder vi börjat med fungerar inte just nu, när jag fått en skev och vind tvåtum-sju-regel. Det är en helt annan sak än att hantera metallkomponenter tillverkade med toleranser på någon tiondels millimeter.</p> <p>- Jag är helt enkelt tvingad att göra avsteg från den standardiserade metoden och göra det på mitt eget sätt, säger han med hög röst, för att orden inte ska dränkas av hammarslag och en tjutande borrmaskin.</p> <p>Fredrik Lund är avloppsansvarig i den arbetsgrupp som tillverkar golv på Lindbäcks Bygg i Piteå. Totalt finns det åtta arbetsgrupper i fabriken.</p> <p>Gruppen på golvlinan är speciell. Snickarna och rörmokarna skiftar jobb inbördes och lär sig varandras arbetsuppgifter. Det är en grupp som anses vara på bettet, inte backar för förändringar, och är därför pilot- eller testgrupp för de nya arbetsmetoderna.</p> <p>- Vi har kommit överens med konsulten tidigare. Det är möjligt att vi gör det igen. Men jag undrar vilken erfarenhet han har av träindustrier och skeva och vinda brädor, säger Fredrik Lund.</p>

Läs resten av artikeln och se bildspel på tidningen Byggvärldens nätupplaga

Toyotametoden - en ordlista

Kaizen - stegvisa, ständiga förbättringar.

Poka-yoke - felsäkringkonstruera eller utforma en process så det inte går att göra fel).

Andonsnöre - ett snöre eller en knapp som stoppar flödet om något går fel.

5S - det arbetssätt eller den metod som nästan alla brukar starta med. Syftar till att få ordning och reda, systematik. De fem S-en står för de japanska orden Seiri (inventera), Seiton (placera), Seiso (städa), Seiketsu (skapa rutiner) och Shitsuke (disciplin).

Hans Dahlquist

Mer om: Japan Toyota

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer