Huset som växte upp – ur ett hus

2013-11-11 12:31  
Platschef Rolf Nilsson med delar av arbetsstyrkan framför det nya bostadshuset Ting 1 i Örnsköldsvik. Foto: Lars Pekka

Att bygga ett hus som växer upp som en svamp ur en befintlig byggnad är inte det lättaste.<br/> Men det har Peab gjort i Örnsköldsvik.

Från utsidan ser det ut som om det nyinvigda bostadshuset Ting 1 är byggt ovanpå det gamla tingshuset, en grå betongbyggnad i fyra plan.

Men i själva verket är det nya huset helt fristående från tingshuset.

Och att bygga Ting 1 på det sättet, inuti det befintliga tingshuset, var en svår ­utmaning.

Ting 1 står på ett betongtorn på tings­husets innergård. Tornet mäter bara åtta gånger åtta meter i bredd, ­medan byggnaden ovanför kragar ut till 22 gånger 22 meter.

Betongtornet innehåller trapphus och hisschakt och utgör ingången till det nya huset.

Eftersom det inte finns några bärande pelare i de yttre hörnen av Ting 1 var man under byggskedet tvungen att använda en tillfällig plattform för att bära upp bjälklagen i våning fyra och fem.

– Vi hade speciella stämptorn på innergården och på ut­sidan av det befintliga huset med kraftiga balkar tvärsöver, ­berättar Fredrik Nordin, konstruktör på Tyréns.

För att motverka sprickbildning i väggarna sattes diagonala spännstag upp så att det nedersta bjälklaget lyftes upp mot betongtornet i mitten av byggnaden.

Fasadpelare, kantbalkar och dörrbalkar är mycket hårt armerade för att klara ­belastningen. Under byggtiden förproducerades arm­erings­korgarna på marken och lyftes på plats med kran.

– Armerarna har knappt varit uppe i ­huset, utan all armering har de stått och bundit nere pågarageplattan, berättar Fredrik Nordin.

Peabs platschef Rolf Nilsson säger i ett press­meddelande att byggjobbet ibland blev lite väl spännande.

– Det krävdes en oerhört stark för­ankring i berget. Bara att spränga sig ner ­genom sprucken berggrund på en liten delvis glasklädd innergård, utan att skada tingshuset, var en psykologisk pärs.

Boendet Ting 1

Byggnadshöjd: 50 meter.

Byggnadsbredd: 22 gånger 22 meter.

Antal lägenheter: ­­51 stycken.

Stomme: Plats­gjuten ­armerad betong.

Fasad: Glaserad keramik.

Bergförankring: ­Efterspända bergstag.

Betongmängd: 2 400 ­kubikmeter.

Armeringsmängd: 320 000 kilo.

Linda Nohrstedt

Mer om: Bygg Betong

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer