Husägare: ”Skönt att vi inte är försökskaniner”

2015-03-19 12:07  
"Jag förstår att branschen söker kostnadseffektiva metoder, men man kan inte göra det på bekostnad av konsumenten på det här sättet", säger Jan Ivarsson, en av husägarna. Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

Ägarna till de fuktdrabbade villorna i Svedala gläds åt torsdagens dom från Högsta domstolen. <br/>- Det känns jäkligt skönt att vi fick rätt, att vi inte är några försökskaniner, säger Christel Karlsson, en av husägarna.

Målet handlar om 32 villor i skånska Svedala, som byggdes av Myresjöhus mellan åren 1999 och 2003. Husen har försetts med så kallad enstegstätade, putsade fasader, en konstruktionsmetod som har visat sig vara mycket känslig för fukt.

Efter att höga fuktvärden har konstaterats i husen har ägarna drivit en tvist i domstol för att förmå Myresjöhus att bekosta en ombyggnad till en tvåstegstätad fasad.

Under torsdagen meddelade Högsta domstolen att Myresjöhus val av konstruktionsmetod innebär ett fel i entreprenaden.

Men frågan om Myresjöhus därmed måste betala för ombyggnaden av fasaderna återstår att pröva.

- Domen är förstås bara ett steg på vägen, men hade det gått åt andra hållet hade det varit värre, säger Jan Ivarsson, talesperson för husägarna.

Under torsdagsmorgonen satt han och bevakade Högsta domstolens webbsida, för att se domen så fort den publicerades.

Hur reagerade du när du såg beskedet?

- Klart man blir jätteglad. Men man ska inte ropa hej förrän man är över bäcken, och vi är inte över bäcken än, säger han.

Han kände till att torsdagens dom bara skulle bli ett delbesked. Men det gjorde däremot inte Christel Karlsson.

- Det känns jäkligt skönt att vi fick rätt, att vi inte är några försökskaniner, men samtidigt vill man ju veta om det blir ett eventuellt skadestånd. Det är mycket pengar om vi ska stå för det själva, säger hon.

Omkring 400 000 kronor per hus räknar husägarna med att det kan kosta att bygga om ett hus så att det får tvåstegstätade fasader.

Samtidigt har Christel Karlsson förståelse för att frågan kommer att ta längre tid att avgöra.

- Det är stora beslut som inte bara gäller oss, så jag förstår att de vill tänka mer på det. Men jag hoppas bara att vi inte blir lottlösa, säger hon.

Jan Ivarsson har varit nervös inför Högsta domstolens beslut.

- Absolut. Det kunde ha gått åt andra hållet också. Men det här är bra för alla konsumenter, att det gick på det här sättet. Det kommer att ställas högre krav på husbyggarna framöver. De får vara lite försiktiga med val av metod, det går inte att lägga över ansvaret på konsumenten, säger han.

Vad tycker du att byggbolagen ska ta till sig av domen?

- Att grundläggande byggtekniska principer ska gälla. Fukt som kommer in måste komma ut. Och beprövade konstruktioner har ett egenvärde i sig. Jag förstår att branschen söker kostnadseffektiva metoder, men man kan inte göra det på bekostnad av konsumenten på det här sättet, säger Jan Ivarsson.

För några år sedan uppmättes förhöjda fuktvärden i hans hus.

- Jag hade en mätpunkt som hade 100 procent fukt och flera punkter var över 25 procent, säger han.

Är du orolig över fuktvärdena?

- Ja det är klart att man är, dels för hälsoeffekten, dels för ekonomin. Man skojar inte bort de här pengarna, säger Jan Ivarsson.

I och med Högsta domstolens besked tror han att husägarnas chanser att få rätt till ekonomisk ersättning från Myresjöhus har ökat.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer