Hon ska slå samman konsultjättarna: ”Gäller att följa skolboken”

2015-10-01 14:24  
”Jag fokuserar på att snabbt komma i kontakt med de nya. Det gäller att få alla att vilja följa med” säger Åsa Bergman, vd för Sweco Sverige. Hon är ansvarig för sammanslagningen är de båda teknikkonsulterna. Foto: Sweco

- Klart att jag är väldigt rädd att konsulter från Grontmij ska hoppa av. Konkurrenterna är alltid där och hugger under övergångsperioden när två bolag slås samman. Det säger Åsa Bergman, vd för Sweco i Sverige.

Nu är det klart att svenska Sweco köper holländska Grontmij. Den nya teknikkonsultkoncernen får ungefär 14 500 anställda i 15 länder i Europa.

I Sverige ska 600 Grontmij-anställda slås ihop med 4 700 Sweco-anställda.

Ansvarig för sammanslagningen är Åsa Bergman, vd för Sweco Sverige.

Konkurrensen om de bästa teknikkonsulterna är stenhård i vanliga fall. Den är ännu tuffare i samband med ett uppköp. Under den första tiden när planerna, organisationen och visionen känns osäker i det nya bolaget, väljer fler än vanligt att gå till en ny arbetsgivare.

- Klart att jag är väldigt rädd för det. Vi vet ju att konkurrenterna är där och hugger under den här övergångsperioden.

Vad gör du för att minska hotet?

- Jag fokuserar på att snabbt komma i kontakt med de nya. Det gäller att få alla att vilja följa med.

Hur då?

- Genom att helt enkelt marknadsföra bolaget, det blir lite som en stor rekryteringsprocess.

Hur många avhopp drabbades ni av vid köpet av Vectura med 1100 anställda för två år sedan?

- Några fler än vanligt under själva övergångsperioden. Men inte så många.

Vad mer krävs för en framgångsrik integration av teknikkonsuler?

- Viktigast är att man kör efter skolboken, och det är inte alla som gör. Det vill säga lägger upp en plan, avsätter tillräckligt med resurser och sedan följa planen. Alla konsulter vill snabbt veta vad de förväntas göra i framtiden, så kommunikationen är extremt viktig.

Varför missar många att följa skolboken?

- Därför att de låter anställda få ansvar för integrationen samtidigt som de gör sina vanliga jobb. Då går det för långsamt. Vi har haft ett team på 12 personer som tagits bort från verksamheten, och som jobbat heltid med planeringen, satt nya rutiner och ansvarat för kommunikationen ända sedan i juni när vi bestämde oss för att vi ville köpa Grontmij.

- Hastigheten är extremt viktig. För personer som tycker att integrationen går för långsamt, lämnar bolaget.

Hur samordnar ni de olika företagskulturerna?

- Det är lätt att negligera de problemen. Men i just detta fall tror jag inte att det blir ett så stort problem. Våra företagskulturer är väldigt lika. Jag har jobbat med andra sammanslagningar när vi varit väldigt olika, avseende synen på hierarkier med mera.

-Men det är klart att man måste hålla ögon och öron öppna för att se olikheterna. Det kan ju till och med vara lättare att jobba med företagskulturerna om man vet att skillnaden är stor.

Uppköp brukar resultera i övertalighet. Även hos er?

- Det blir inga neddragningar på konsultsidan över huvud taget. Där fortsätter vi att rekrytera, däremot räknar vi med övertalighet bland de som jobbar med it- och affärsstöd.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Mer om: Grontmij Sweco

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer