Hon är årets samhällsbyggare

2015-10-20 11:30  
Anna Denell Foto: Vasakronan

Civilingenjören Anna Denell har utsetts till årets samhällsbyggare. Som hållbarhetschef på fastighetsbolaget Vasakronan jobbar hon med allt från gröna lån till fler cykelbanor.

För sitt stora engagemang för gröna fastigheter har Anna Denell, hållbarhetschef på fastighetsbolaget Vasakronan utnämnts till Årets Samhällsbyggare 2015.

– Det är roligt att mitt arbete uppmärksammas, men det känns också som en viktig bekräftelse på att hållbarhetsfrågorna ökar i betydelse, säger hon om utmärkelsen som delas ut av braschorganisationen Samhällsbyggarna.

Anna Denell är civilingenjör i lantmäteri från KTH och kom till Vasakronan 2008. Sedan dess har hon arbetat i en lång rad projekt som uppmärksammats även utanför fastighetsbranschen.

– Vi var till exempel först med att bara använda miljömärkt el, säger Anna Denell.

Hon var också med och arbetade fram det som Vasakronan för två år sedan lanserade som "världens första gröna företagsobligation". Hon var även med och startade "Sweden Green Building Council" för certifiering av gröna byggnader.

Energianvändning är så klart en viktig fråga för Anna Denell. Hon berättar att Vasakronan kunnat minska energiförbrukningen med 40 procent genom att trimma byggnaderna och anpassa funktioner som ventilation och belysning till hur huset används.

Men hållbarhet inom fastighetsbranschen är mycket mer än energi, Ett annat viktigt område är att använda byggnadsmaterialet så resurssnålt som möjligt, både vid ny- och ombyggnad.

– Vi försöker till exempel ta vara på så mycket som möjligt av det gamla materialet när vi bygger om. Här finns en stor potential.

En tredje viktig fråga på Anna Denells bord är avfall. Det gäller både byggavfall och det som hyresgästerna slänger. Genom bättre sortering går det att öka återvinningen rejält.

De senaste åren har hon ägnat allt mer tid åt transporter.

– Det låter kanske tokigt för ett fastighetsbolag, men både när vi bygger och sköter leveranser till våra byggnader går det åt mycket transporter som går att effektivisera.

Även hyresgästerna ska kunna ta sig på ett hållbart sätt till jobbet. Därför är det viktigt att det finns cykelrum, cykelparkeringar och omklädningsrum.

Anna Denell för även samtal med lokaltrafiken på de olika orter där Vasakronan har fastigheter så att det till exempel planeras för nya busshållplatser.

Bilpooler och laddplatser för elbilar är andra lösningar för att göra transporterna grönare.

– Nästa steg är att jobba för fler cykelbanor, säger Anna Denell.

Hon cyklar själv till jobbet, äter vegetariskt och har till och med experimenterat med ett köpfritt år.

– Istället för nytt köpte jag begagnat till exempel på Blocket. Enda undantaget var nylonstrumpor, säger Anna Denell.

För att vidga hållbarhetsarbetet ytterligare jobbar hon med Vasakronans sociala ansvarstagande. Det handlar om bra arbetsvillkor i hela kedjan av underleverantörer.

– Vi ställer väldigt tydliga krav på våra underleverantörer om att ha schysta arbetsvillkor och att detta också gäller deras underleverantörer. Det har hänt att vi avbrutit samarbeten omedelbart efter en inspektion, säger Anna Denell.

 

Läs fler karriärnyheter på Ny Tekniks karriärsajt Ingenjörskarriär.se

 

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer