Höj ljudnivån så drunknar bullret

2011-10-21 08:56  
Foto: Colourbox

Oönskat buller dämpas bäst med buller. Det enligt en ny avhandling vid Blekinge tekniska högskola.

Ventilationssystem är en bullerkälla i många byggnader. Det handlar om ett lågfrekvent bakgrundsbuller som folk utsätts för under stor del av dagen, och som påverkar örat. I dag dämpar man bullret med ljudabsorberande material. De är inte tillräckligt effektiva, visar Martin Larsson vid Blekinge tekniska högskola i sin avhandling. De dämpar brett, men inte mot lågfrekvent buller. Ska de ta bort även låga toner blir de stora, skrymmande och dyra.

Martin Larsson, som forskat i samarbete med industrin, har kommit fram till att aktiv bullerdämpning ger bästa skyddet mot lågfrekvent surr. Han har tagit fram en prototyp, en hybrid. I avhandlingen föreslår han en kombination av aktiv och passiv bullerdämpning.

- Resultaten i min forskning betyder att man på sikt kommer att kunna dämpa lågfrekvent buller i ventilationssystem både mer effektivt och kostnadseffektivt vilket bland annat leder till bättre arbetsmiljö, säger Martin Larsson.

 

Elinor Torp

Mer om: Bygg Buller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer