Högsta domstolen: Fel välja enstegstätad putsad fasad

2015-03-19 09:10  
Husen är byggda med enstegstätade putsade fasader utan luftspalt och samtliga har uppvisat förhöjda fuktvärden. Nu tas ärendet till Högsta domstolen.

Det var fel att använda konstruktionsmetoden enstegstätad, putsad fasad i villorna i Svedala. Det meddelade Högsta domstolen under torsdagen.

Målet handlar om 32 hus i skånska Svedala, som uppfördes av Myresjöhus mellan åren 1999 och 2003. De byggdes med så kallade enstegstätade, putsade fasader, en konstruktion som saknar luftspalt och innebär att puts läggs direkt på isoleringen.

Konstruktionsmetoden har använts på tiotusentals hus i Sverige, med olika materialval. I fallet med husen i Svedala handlar det om tunnputs på cellplast som är klistrad på en kartongklädd gipsskiva.

Höga fuktvärden har uppmätts i Svedalahusen och husägarna har därför vänt sig till domstol för att tvinga Myresjöhus att byta ut fasaderna till en tvåstegstätad variant, med luftspalt, eller betala för en sådan ombyggnad.

Enligt Högsta domstolen innebär valet av konstruktionsmetoden ett fel i entreprenaden. Med det menas att entreprenaden avviker från vad beställaren kan fordra.

Domstolen konstaterar att konstruktionen medför betydande risker för problem med mögel, röta och dålig lukt. Samtidigt slår domstolen fast att konstruktionen ska klara mindre utförandebrister och yttre påverkan.

Men trots dagens domslut är saken ännu inte helt avgjord. Frågan om Myresjöhus måste betala för en ombyggnad av fasaderna ska nämligen behandlas i ett senare skede.

Högsta domstolen meddelade under torsdagen prövningstillstånd i den delen av målet, som kommer att handla om huruvida Myresjöhus har ansvar för fel efter garantitidens utgång, i det här fallet två år.

Även frågan om andrahandsköparnas rätt att väcka talan mot Myresjöhus ska prövas i ett senare skede. Det handlar om husägare som har köpt sitt hus av privatpersoner och inte direkt av Myresjöhus.

 


Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer