Högsta byggtakten på 25 år – här byggs det flest bostäder

2018-05-07 11:21  
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Byggandet av bostäder ökade i fjol till 48.227 färdigställda bostadslägenheter i nybyggda hus. Det är en ökning med 14 procent jämfört med 2016 och den högsta byggtakten sedan 1992, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Det byggs fortsatt mest i Örebro.

En högre byggtakt för bostäder har inte uppmätts av SCB sedan 1992, då 51.319 lägenheter färdigställdes.

En majoritet av fjolårets färdigställda lägenheter, 35.783, fanns i flerbostadshus medan 12.444 fanns i småhus.

Ovanpå nybyggena gav ombyggnationer ett tillskott på 3.368 lägenheter, vilket lyfter det totala tillskottet av bostäder i fjol till 51.595 lägenheter, skriver SCB.

Fördelningen mellan bostadsrätter och hyresrätter var relativt jämn, med 49 procent hyresrätter och 51 procent bostadsrätter.

Läs mer: Svag bostadsmarknad får byggbolag att lämna tillbaka dyr mark

Hälften av de färdigställda lägenheterna finna i något av de tre storstadsområdena. Men flest nybyggda lägenheter per invånare uppmättes i Örebro län, där det färdigställdes 7,9 lägenheter per tusen invånare, vilket kan jämföras med ett rikssnitt på 4,8 nybyggda lägenheter per tusen invånare.

Det var andra året i rad som Örebro län toppade statistiken.

Mer om: Bostadsbyggande

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer